Valgkoks 2013: Forsvar for den fjerde statsmagt

Noget godt er der da kommet ud af Danmarks Radios gedigne valg-fadæse i sidste uge:

  • Gadekryds-produktet exitprognose (nysprog for gisninger og varm luft) er bandlyst fra nu af og i al evighed*
    *DR’s krisestyring er et kapitel for sig. Du kan læse en analyse af den på Kforum.
  • Vi er alle sammen blevet klogere på framing (smart engelsk ord for journalistisk vinkling), og hvordan massiv ensrettet framing påvirker vores opfattelse af virkeligheden

For tænk nu hvis Danmarks Radio og den samlede journaliststand i stedet for at løbe med en halv vind havde ventet på de ægte valgresultater. Var det så det socialdemokratiske blodbad, de havde snakket om i fjernsynet? Kommunal-kollapset eksperterne havde analyseret? Tabertalen Helle Thorning-Schmidt havde holdt?

Det er nærliggende at se ugens (eller er det årets?) bommert som endnu et skridt på vejen til afviklingen af den fjerde statsmagt og i stedet kaste sin kærlighed på den stadigt større, stadigt stærkere femte statsmagt**.
**Den femte statsmagt betegner alle former for alternative nyhedskilder; blogs, websites etc., der udgiver journalistik (eller det der ligner) uden om de trængte, klassiske medier, som færre og færre efterhånden gider købe, læse eller se.

For eksempel er det kun en måned siden, at sociale medier for muligvis første gang i Danmark trumfede de traditionelle som kanal for offentlig myndigheds-kommunikation under rekordstormen 28. oktober. Det er også kun en måned siden, at feteret stjernejournalist og stormomsust NSA-afslører Glenn Greenwald på sin blog annoncerede, at han forlader The Guardian for at starte det, han kalder “en ny journalistisk enhed”.

Og ja, indrømmet: Tanken om den femte statsmagt som simpel kanal af rå, uredigeret data – data, som ikke er formateret af et politisk eller økonomisk afhængigt medie, data, som DU alene vurderer tyngden af – er tillokkende på sådan en freedom of information, transparency of government and big business-agtig måde.

På den anden side har medierne inklusiv DR bøjet hovedet i skam og erkendt deres fejl, så ingen kan være i tvivl om, at den virkelighed seere og vælgere blev præsenteret for på valgnatten var en virkelighed baseret på et pseudogrundlag. Sådan som det i øvrigt også skete i forbindelse med afsløringen af iscenesat journalistik i Tv-Avisen og beskyldningerne om manipulation af programmet Læsø Kalder.

Netop derfor kan jeg altså stadig ret godt lide tanken om, at der findes nogen derude, der påtager sig ansvaret for at sortere og bearbejde alverdens informationer. På en måde, der er systematiseret, følger transparente principper og er underlagt både formel og uformel kontrol.

Det er den femte statsmagt nemlig ikke på samme måde.

Som hér illustreret i Wikileaksfilmen The Fifth Estate i en scene, hvor det etiske ansvar måske, måske ikke er et issue.

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.